2 طرز تهیه یتیمچه با گوشت (تبریزی) با 8 نکته برای لذیذتر شدن طعمش

به گزارش مجله جام جهان، یتیمچه گوشت یکی از غذاهای سنتی و محبوب ایرانیه که برخلاف یتیمچه سنتی با بادمجون که بدون گوشت تهیه می شه، با اضافه کردن کوفته قلقلی های خوش عطر یا گوشت تکه ای، می تونین یه نسخه مجلسی تر و مقوی تر ازش درست کنین. این غذا ترکیبیه از سبزیجات تازه، سس ربی خوش طعم و گوشت چرخ نموده که با هم پخته می شن و طعمی جاافتاده و دلچسب به وجود میارن. یتیمچه گوشت هم برای وعده مناسبه، هم می تونه یه باشه. مراحل تهیه اش ساده ست، ولی با رعایت چند نکته حرفه ای، نتیجه خیلی بهتر می شه. تو این دستور از در ، قدم به قدم طرز تهیه یتیمچه گوشت رو با جزئیات کامل و نکات کاربردی براتون شرح دادیم.

2 طرز تهیه یتیمچه با گوشت (تبریزی) با 8 نکته برای لذیذتر شدن طعمش

طرز تهیه یتیمچه با گوشت در یک نگاه

برای درست کردن یتیمچه گوشت، اول پیاز رو رنده ریز بزنین و آبش رو بگیرین تا گوشت آب نندازه. بعد با گوشت چرخ نموده، جعفری، آرد نخودچی و ادویه ها خوب ورز بدین تا یه مایه منسجم داشته باشین. از مواد کوفته قلقلی های کوچیک درست کنین و بذارین نیم ساعت تو یخچال بمونه. حالا بادمجون، سیب زمینی، گوجه، پیاز و سیر رو حلقه ای خرد کنین؛ اگه خواستین، بادمجون ها رو کمی سرخ یا کبابی کنین. برای درست کردن سس یتیمچه، رب گوجه فرنگی رو با ادویه ها تفت بدین و با آب گرم رقیق کنین. تو قابلمه، مواد رو لایه لایه بچینین و سس رو روش بریزین. بذارین با حرارت ملایم حدود یه ساعت بپزه تا جا بیفته و روغن بندازه. یتیمچه تون رو می تونین سرو کنین.

شما می تونین میزان مواد اولیه، جزییات و مراحل طرز تهیه یتیمچه ترکی با گوشت رو توی این مقاله بخونین.

مواد لازم برای تهیه یتیمچه تبریزی با گوشت

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
گوشت چرخ نموده200 گرم
پیاز (یکی برای گوشت یکی برای لایه چینی)2 عدد میانه
جعفری تازه و ساطوری خرد شده1 قاشق غذاخوری
آرد نخودچی1 قاشق غذاخوری
بادمجان3 عدد میانه
سیب زمینی2 عدد میانه
گوجه فرنگی2 تا 3 عدد
سیر2 حبه
رب گوجه فرنگی3 قاشق غذاخوری
زردچوبه، نمک و فلفل سیاهبه میزان لازم
روغن سرخ کردنیبه میزان کافی
آبحدود 2 لیوان فرانسوی دسته دار
نان، برنج و سبزی خوردنبرای سرو با یتیمچه گوشت

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 20 تا 30 دقیقه

مدت زمان مورد احتیاج برای پخت یتیمچه ترکی: 30 تا 45 دقیقه

مراحل طرز تهیه یتیمچه ترکی با گوشت چرخ نموده

یتیمچه با گوشت، یه نسخه مقوی و خوشمزه از هستش که بیشتر توی تبریز پخته می شه و طرفدارای زیادی داره. در ادامه جزییات مراحل تهیه یتیمچه با گوشت قلقلی رو مرور می کنیم.

مرحله اول: کوفته قلقلی رو آماده کنین

برای آغاز، یکی از پیازها رو پوست بگیرین و با رنده ریز خرد کنین. بعد حتماً آب پیاز رو بگیرین تا مایه گوشت موقع پخت آب نندازه و وا نره. حالا توی یه کاسه بزرگ، گوشت چرخ نموده رو با پیاز رنده شده، جعفری ساطوری شده، آرد نخودچی، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه خوب ورز بدین. این مرحله خیلی مهمه؛ باید اون قدر ورز بدین تا مواد کاملاً به هم بچسبن و یه ترکیب منسجم و چسبنده داشته باشین.

بعد از مایه، گلوله هایی به میزان گردو بردارین و به شکل کوفته قلقلی یا شامی های کوچیک فرم بدین. اگه وقت دارین، این کوفته ها رو نیم ساعت تو یخچال بذارین تا بهتر فرم بگیرن و موقع پخت وا نرن.

گوشت چرخ نموده تازه و باکیفیت و انواع ادویه معطر غذا رو می تونین از فروشگاه های به صورت یا اینترنتی خریداری کنین.

مرحله دوم: سبزیجات رو خرد و آماده کنین

در این مرحله، بادمجون، سیب زمینی، گوجه فرنگی، پیاز و سیرها رو پوست بگیرین و به صورت حلقه ای و یکدست خرد کنین. بهتره ضخامت حلقه ها نه خیلی نازک باشه که له بشن، نه خیلی ضخیم که دیر بپزن. اگه بادمجون ها تلخ بودن، با کمی نمک تلخیشون رو بگیرین و بعد آبکشی کنین.

برخی ها ترجیح می دن بادمجون ها رو قبل از چیدن کمی سرخ یا کبابی کنن تا هم خوش طعم تر بشه، هم روغن کمتری جذب کنه. این مرحله کاملاً اختیاریه، ولی اگه دنبال یه یتیمچه سبک تر هستین، کبابی کردن بادمجون ها گزینه خوبیه.

بادمجان سرخ نموده منجمد رو به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های هم می تونید خریداری کنید.

مرحله سوم: سس یتیمچه رو درست کنین

توی یه تابه میانه، کمی روغن بریزین و رب گوجه فرنگی رو اضافه کنین. چند دقیقه ای تفت بدین تا بوی خامی رب گرفته بشه و رنگش باز بشه. بعد نمک، فلفل سیاه و زردچوبه رو اضافه کنین و خوب هم بزنین تا رب خوشرنگ و خوش عطر بشه. حالا حدود دو لیوان آب گرم بریزین و اجازه بدین سس به قل زدن بیفته.

اگه دوست دارین، می تونین کمی دارچین یا پاپریکا هم اضافه کنین تا عطر و طعم سس خاص تر بشه. این سس قراره تمام مواد رو پوشش بده و طعم نهایی غذا رو بسازه، پس با حوصله درستش کنین.

برای تهیه رب گوجه فرنگی باکیفیت، روغن سرخ کردنی، پودر دارچین و پاپریکا هم می تونین از فروشگاه های خرید کنین.

مرحله چهارم: مواد یتیمچه ترکی رو توی قابلمه بچینین

توی این مرحله از طرز تهیه یتیمچه تبریزی، یه قابلمه مناسب که کف ش نچسب باشه، کمی روغن بریزین و آغاز به چیدن مواد به صورت لایه لایه کنین. اول حلقه های پیاز رو بچینین، بعد بادمجون، سیب زمینی، گوجه فرنگی، کوفته قلقلی ها و در آخر سیرهای حلقه شده رو اضافه کنین.

حالا سس ربی رو که آماده کردین، به آرومی روی همه مواد بریزین تا کاملاً پوشش داده بشن. درب قابلمه رو بذارین و اجازه بدین غذا با حرارت ملایم حدود یک ساعت بپزه. تو این مدت، سبزیجات نرم می شن، گوشت مغزپخت می شه و سس غلیظ و خوشرنگ روی مواد جا می افته.

مرحله پنجم: یتیمچه گوشت رو سرو کنین

اواخر پخت، اگه دیدین آب غذا زیاد شده، می تونین درب قابلمه رو نیمه باز بذارین تا بخار خارج بشه و غذا غلیظ تر بشه. وقتی دیدین غذا روغن انداخته، سبزیجات خوب پخته شدن و کوفته ها وا نرفتن، یعنی یتیمچه تون آماده ست. می تونین یتیمچه گوشت رو با نون تازه یا یا سرو کنین و از طعم خونگی و دلچسبش لذت ببرین.

انواع برنج ایرانی و خارجی باکیفیت و انواع نان رو به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.

مواد لازم برای تهیه یتیمچه با گوشت تکه ای

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
گوشت گوسفند یا گوشت گوساله (با استخوان)400 تا 500 گرم
بادمجان3 عدد میانه
سیب زمینی2 عدد میانه
گوجه فرنگی3 عدد درشت
پیاز2 عدد میانه
سیر4 حبه
رب گوجه فرنگی2 قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه میزان لازم
دارچین یا پاپریکا (اختیاری)به میزان لازم
روغن سرخ کردنیبه میزان کافی
آب جوشحدود 2 لیوان فرانسوی دسته دار
نان، برنج و سبزی خوردنبرای سرو با یتیمچه گوشت

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 تا 40 دقیقه

مدت زمان مورد احتیاج برای پخت یتیمچه گوشت تکه ای: 90 تا 120 دقیقه

مراحل طرز تهیه یتیمچه گوشت با گوشت تکه ای

یتیمچه گوشت رو با گوشت تکه ای هم می تونین درست کنین و اتفاقاً نتیجه اش یه غذای مجلسی تر و پُرملات تر می شه. برای درست کردن این غذای خوشمزه با گوشت، مراحل زیر رو به ترتیب دنبال کنین.

مرحله اول: گوشت رو نیم پز کنین

برای این کار، یکی از پیازها رو خلالی خرد کنین و با کمی روغن داخل قابلمه ای مناسب تفت بدین تا سبک و طلایی بشه. بعد گوشت تکه ای (ترجیحاً گوسفندی با استخوان) رو اضافه کنین و با زردچوبه و فلفل سیاه خوب سرخ کنین تا رنگ گوشت تغییر کنه و بوی زهمش گرفته بشه.

حالا حدود یک لیوان آب جوش اضافه کنین، درب قابلمه رو بذارین و اجازه بدین گوشت حدود 45 دقیقه با حرارت ملایم نیم پز بشه. این مرحله باعث می شه گوشت موقع پخت نهایی کاملاً مغزپخت بشه و وا نره.

گوشت گوسفندی و گوساله رو از فروشگاه های به صورت خرید حضوری و اینترنتی می تونین خریداری کنین.

مرحله دوم: سبزیجات رو آماده کنین

بادمجون ها، سیب زمینی ها، گوجه فرنگی ها، پیاز دوم و سیرها رو پوست بگیرین و به صورت حلقه ای و یکدست خرد کنین. بهتره ضخامت حلقه ها نه خیلی نازک باشه که له بشن، نه خیلی ضخیم که دیر بپزن. اگه بادمجون ها تلخ بودن، با کمی نمک تلخیشون رو بگیرین و بعد از حدود 20 دقیقه آبکشی کنین. برای خوش طعم تر شدن غذا و جذب کمتر روغن، می تونین بادمجون ها رو قبل از چیدن کمی سرخ یا کبابی کنین. این مرحله اختیاریه، ولی تأثیر زیادی در طعم نهایی داره. روش هم جالبه، چون با یک قاشق روغن بادمجون ها سرخ میشن.

مرحله سوم: سس یتیمچه رو آماده کنین

توی یه تابه میانه، کمی روغن بریزین و رب گوجه فرنگی رو اضافه کنین. چند دقیقه ای رب رو تفت بدین تا بوی خامیش گرفته بشه و رنگش باز بشه. بعد نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و در صورت تمایل کمی دارچین یا پاپریکا اضافه کنین تا سس خوش عطرتر بشه. حالا حدود دو لیوان آب گرم بریزین و اجازه بدین سس به قل زدن بیفته و کمی غلیظ بشه. این سس قراره طعم اصلی غذا رو بسازه، پس با دقت و حوصله درستش کنین.

مرحله چهارم: مواد یتیمچه گوشت رو توی قابلمه بچینین

توی قابلمه ای که برای پخت انتخاب کردین، کمی روغن بریزین تا کف قابلمه چرب بشه. حالا مواد رو به صورت لایه لایه بچینین: اول حلقه های پیاز، بعد بادمجون، سیب زمینی، گوجه فرنگی، گوشت نیم پز و در آخر سیرهای حلقه شده.

سس ربی رو که آماده کردین، به آرومی روی همه مواد بریزین تا کاملاً پوشش داده بشن. درب قابلمه رو بذارین و اجازه بدین غذا با حرارت ملایم حدود 1.5 تا 2 ساعت بپزه. تو این مدت، گوشت کاملاً مغزپخت می شه، سبزیجات نرم و خوش طعم می شن و سس به خورد همه مواد می ره.

مرحله پنجم: یتیمچه گوشت رو بپزین

وقتی غذا به خوبی پخته شد، اگه دیدین آب غذا زیاد شده، می تونین درب قابلمه رو نیمه باز بذارین تا بخار خارج بشه و غذا غلیظ تر بشه. وقتی دیدین غذا روغن انداخته، گوشت خوب پخته و سبزیجات له نشده، یعنی یتیمچه تون آماده سرو شده. این غذا رو می تونین با نون تازه، سبزی خوردن یا برنج ساده سرو کنین و از طعم خونگی، جاافتاده و دلچسبش لذت ببرین.

نکات مهم در طرز تهیه یتیمچه با گوشت

  • گوشت گوسفندی با استخوان مثل گردن، ماهیچه یا راسته، برترین گزینه برای تهیه یتیمچه با گوشت تکه ای هست. چون هم زودتر می پزه، هم طعم بهتری به غذا می ده. گوشت گوساله هم قابل استفاده ست، ولی زمان پختش بیشتره و بهتره از قسمت های نرم تر مثل سردست یا ران استفاده بشه.
  • برای تهیه یتیمچه گوشت، حتماً گوشت رو قبل از چیدن داخل قابلمه نیم پز کنین تا هم مغزپخت بشه، هم وا نره. اگه گوشت خام رو مستقیم داخل قابلمه بچینین، ممکنه دیر بپزه یا بافت غذا رو خراب کنه.
  • ترتیب چیدن مواد یتیمچه گوشت مهمه؛ قرار دادن پیاز در لایه زیرین باعث می شه غذا خوش عطر بشه و سیر در لایه آخر عطرش رو حفظ می کنه. گوشت باید وسط لایه ها قرار بگیره تا هم حرارت ببینه، هم طعمش به کل غذا منتقل بشه.
  • برای کم روغن تر شدن غذا، می تونین بادمجون ها رو با برس کمی روغن مالی کنین و داخل فر یا روی تابه گریل کنین. این روش باعث می شه بادمجون ها خوش طعم بشن بدون اینکه غذا سنگین بشه.
  • یتیمچه با گوشت رو می تونین با نون سنگک، سبزی خوردن، ماست چکیده (طرز تهیه ماست چکیده) یا حتی برنج ساده سرو کنین. اگه خواستین مجلسی تر بشه، روش کمی جعفری تازه یا خلال لیمو عمانی بریزین.

آیا در طرز تهیه یتیمچه باید بادمجان رو سرخ کرد؟

در طرز تهیه یتیمچه با گوشت، سرخ کردن بادمجان ها از قبل کاملاً اختیاریه و به سبک پخت و طعمی که مدنظر دارید بستگی داره. اگر بادمجان ها رو پیش از پخت سرخ کنین، طعمشون قوی تر و بافتشون خوش خوراک تر می شه و در طول پخت له نمی شن. این روش برای یتیمچه هایی که با گوشت تهیه می شن و زمان پخت طولانی دارن، بسیار مناسبه.

از طرفی اگه بادمجون ها رو از قبل سرخ نکنین، غذاتون سبک تر و کم روغن تر درمیاد، ولی ممکنه بادمجون ها موقع پخت له بشن یا یه حالت خامی توی طعمشون باقی بمونه، مخصوصاً اگه خوب نپزن. برای اینکه این مشکل پیش نیاد، بهتره بادمجون ها رو یه کم ضخیم تر برش بزنین و توی مراحل آخر پخت اضافه شون کنین تا هم بافتشون حفظ بشه، هم طعمشون توی غذا بمونه.

در کل، وقتی یتیمچه رو با گوشت درست می کنین و دنبال یه طعم غنی و بافت خوش خوراک هستین، پیشنهاد می کنیم بادمجون ها رو نیم سرخ یا گریل کنین. این روش یه تعادل خوب بین خوش طعمی، بافت مناسب و سبک بودن غذا ایجاد می کنه.

فوت و فن های خوشمزه شدن یتیمچه با گوشت

چه ادویه هایی برای خوش عطر شدن یتیمچه مناسبه؟

زردچوبه، فلفل سیاه، دارچین و پاپریکا از ادویه های اصلی یتیمچه هستن. اگه دوست دارین، می تونین کمی زیره یا گلپر هم به یتیمچه گوشت اضافه کنین، ولی با احتیاط که طعم غالب نشه.

چرا گوشت یتیمچه دیر می پزه یا سفت می مونه؟

احتمالاً گوشت رو کامل نپختین یا از قسمت های سفت تر گوشت استفاده کردین. برای طرز تهیه یتیمچه گوشت تکه ای، گوشت رو حتماً نیم پز کنین قبل از چیدن داخل قابلمه و زمان پخت نهایی رو به 1/5 تا 2 ساعت افزایش بدین.

آیا می تونم یتیمچه گوشت رو بدون رب درست کنم؟

بله. ولی رب گوجه فرنگی رنگ و طعم خاصی به غذا می ده. اگه نمی خواین از رب استفاده کنین، می تونین از گوجه فرنگی رنده شده و کمی زعفران دم نموده استفاده کنین تا غذا خوشرنگ و خوش عطر بشه.

منبع: افق کوروش
انتشار: 27 مرداد 1404 بروزرسانی: 27 مرداد 1404 گردآورنده: shahjahanfaroj.ir شناسه مطلب: 1987

به "2 طرز تهیه یتیمچه با گوشت (تبریزی) با 8 نکته برای لذیذتر شدن طعمش" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "2 طرز تهیه یتیمچه با گوشت (تبریزی) با 8 نکته برای لذیذتر شدن طعمش"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید